Joyzine.se


Recension - Skiva

Munkarna
1a kapitlet, 2005
Skivbolag: Music For You
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-08-30
Hemsida: -

Ska det här föreställa någon slags dåligt skämt? Idén är förvisso inte dum. Hur absurt det än kan låta är folk förmodligen intresserade av att pynta för svenska klassiker från Tomas Ledin , Gyllene Tider , Kent med flera, framförda av munkkörer. Att det är en regelrätt plankning av Gregorian Chants (namnet, skivtiteln, idén, allt) spelar mindre roll. Det är nog snarare en fördel. Men det hela framstår för mig som ett smaklöst skämt. Anledningen är att projektet är så fruktansvärt dåligt genomfört.

Säga vad man vill om Gregorian Chants, men de skivorna är i alla fall ganska mäktiga på sina ställen. På ”1a kapitlet” är produktionen och arrangemangen helt uppåt väggarna fel. Det är så platt att man blir mörkrädd. Melodier slarvas bort och lättrallade poplåtar blir invecklade depressionssymfonier. Syftet med inspelningen tycks ha missats grovt.

Jag är inte klar än. Det måste vara en prao som spelat in och mixat den här smörjan. Om vi lägger allt vad musik och arrangemang heter bakom oss och bara koncentrerar oss på sången blir lyssningen inte det minsta roligare. ”Munkarna” sjunger inte bra. Ytterst ansträngt, näst intill entonigt och med en frasering och ett uttal som gör att det låter väldigt märkligt, och dåligt. Många stunder låter det som det gör när man timestretchat ett ljud för hårt. Utdraget, hackigt och underligt. Det skulle inte förvåna mig om det är det som är fallet här. I så fall är det katastrofalt uselt gjort.

Det skrävlas även om att det ibland hörs 30 mansröster samtidigt på plattan. Nja, säger jag. Det hörs övertydligt i flera låtar att körerna simuleras med hjälp av synthar. Där har vi egentligen sinnebilden för hela den här skivan. Studions möjligheter till att ”fuska” har utnyttjats flitigt. Men på ett så dåligt sätt att det bara blir dynga av alltihop. Det mest skrämmande är dock att det här trots sitt taffliga utförande är en lysande affärsidé. Svensson kommer köpa den i alla fall.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Per Eriksson, 2020-05-08 23:22:19 (2a00:801:3c1:b287:9815:56b7:fc82:27d5)

Recension ang MUNKARNA 1:A Kapitlet. Man kan ha egna olika uppfattningar, tycke och smak ang musik, that’s fine with me. Men när det gäller faktan i din recension är det nog det dummaste jag någonsin läst. Du har ju inte ett rätt! Jag råkar veta att det är 10 RIKTIGA sångare som sjunger på skivan. Musikproducenten är dessutom en av de mest anlitade i branschen. T.o.m KENTFANZ.COM hyllar Kärleken Väntar och Jocke Berg har använt Munkarnas bakgrund i olika musikprojekt. Läs på IDIOT!!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner