Joyzine.se


Recension - Skiva

Rubies
Explode from the Center, 2008
Skivbolag: Hybris
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2008-05-22
Hemsida: www.rubiesmusic.net

På en pressbild sitter den fagra duon Simone Rubi och Terri Loewenthal i färgglada strumpbyxor och någon slags excentrisk makeup. Simone Rubi och Terri Loewenthal utgör Rubies och gör musik med färgglada strumpbyxor och någon slags excentrisk makeup. Det här är ett påstående som kräver att Rubies musik har en kropp, jag vet. Därför; Rubies gör musik som har en kropp vars ben bär färgglada strumpbyxor och vars ansikte har någon slags excentrisk makeup. Men hallå, 79 ord för att säga något som hade kunnat sägas i en mening. Var det verkligen nödvändigt? Nej, men det var fint.

För att klargöra: jag tycker om Rubies väldigt mycket. Det gör Feist med, så mycket att hon bestämde sig för att samarbeta med den kaliforniska duon på ”Explode from the Center”, deras första släpp. Feist sjunger på den underbart fläskiga The Truth and the Lies som i det återhållna sammanhanget närmast framstår som hårdrock. Överlag finns det stora likheter mellan Broken Social Scene-medlemmen och Rubies: lekfullheten, avsaknaden av spärrar, det kompromisslösa hoppandet mellan genrer. Alltifrån svala discoproduktioner, mysig mammapop, jazzig dito och gnistrande semifunk ryms på plattan och när Turquoise efter tre minuter lämnar det återhållsamma bakom sig och går in i ett knäckande swingparti skriker jag ut min glädje. Skriker. Bokstavligt talat. ”Wohoo” ekar fortfarande i min källare.

När delar av den absoluta skandinaviska popeliten medverkar (medlemmar i First Floor Power, The Concretes, Kings of Convenience och Laakso har alla varit inblandade) så förstår till och med punkiga Reinfeldt att de allra finaste superlativen inte är långt borta. Jag hittar dem inte just nu, men en sak är säker: ”Explode from the Center” är 2008 års sommarnattsplatta. Det är ett av de finaste omdömena man kan få.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


h, 2008-05-23 11:42:12 (83.249.31.68)

jag är kär i dig

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner