Joyzine.se


Recension - Live

Den Svenska Björnstammen
Gröna Lund, Stockholm
2014-05-08
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2014-05-09
Hemsida: www.densvenskabjornstammen.se

Ny sommar i antågande. Nya spelningar med den Svenska Björnstammen på schemat. Om än i lite mindre skala än vad som var fallet när stammen turnerade sig sönder och samman efter släppet av förra plattan ”Ett fel närmare rätt”.

Just att det ligger en ny skiva, ”I förhållande till”, på bordet kontra att bandet opererar med låtar som de via idogt turnerande nött in i ryggmärgen präglar hela den här aftonen på Gröna Lund. Det är väldigt påtagligt att det rör sig om nytt och gammalt.

I de gamla hitsen är Björnstammen nämligen en väloljad maskin som tight och med pondus skapar ett party så väl på scenen som i publikleden där åskådarna envist vägrar låta ett strilande duggregn förstöra kalaset. I de nya låtarna framstår kollektivet snarare som ett gäng noviser som stapplat ut ur replokalen på den lokala kulturskolan.

Det är stappligt, osäkert, inte alls utan vilja men solklart utan den säkerhet som ex-antal framföranden för med sig. Det är ny mark för Björnstammen och det märks. Mest upplyftande av de nya bitarna (som jag är övertygad om kommer lyfta ganska betänkligt när herrarna fått nöta in dem lite bättre) är Snorvalp, en på skivan ganska obetydlig bit som på scenen blommar ut till en sprudlande indiepop-dänga. Jag får nästan lite Hardy Nilsson-vibbar. Överraskande och glädjande på samma gång.

Men, som sagt, i de gamla superhitlåtarna från ”Ett fel närmare rätt” är Björnstammen fortfarande det liveband av klass som vi minns från den svunna succésommaren. Vart jag mig i världen vänder får nästan publiken att studsa högre än den där uppskjutsattraktionen nöjesparken ståtar med en bit bort och Svalkar vinden är en formidabelt vacker avslutning (innan ett extranummer tillåts ta vid) där gossarna låter sina säregna röster breda ut sig över de stockholmska nejderna.

Som band med nytt material i bagaget vill man förstås inte höra att det mest är de gamla låtarna som funkar. Men med lite mer rutin på det nya materialet kommer det växa fram blivande livefavoriter även ur det. Det är jag tämligen övertygad om.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Wrestling With Angels
Putte i Parken
Den svenska björnstammen (2012-05-05)
Den Svenska Björnstammen (2012-07-07)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner