Joyzine.se


Recension - Skiva

Miseration
Your Demons – Their Angels, 2008
Skivbolag: Lifeforce Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-09-16
Hemsida: myspace.com/miseration

Det händer att jag funderar på varför i helskotta Christian Älvestam ska hålla så många band igång samtidigt när många av dem låter ungefär likadant. Men jag har börjat komma till insikt (och det handlar inte om den klassiska klyschan ”det är skoj att spela med många olika”). Gängen låter inte alls likadant, det är bara olika ingredienser som följer med i en logisk cykel (förmodligen helt omedvetet). Från Solar Dawn till Torchbearer till Scar Symmetry och nu Miseration.

Plattan spelades visserligen in för två år sedan av Älvestam och Jani Stefanovic allena (och återsläpps nu i världen av nya hemvisten Lifeforce), men det som närmast går att jämföra med är sångarens åtaganden i Scar Symmetry. Första analys: som en hårdare och mindre progressiv variant av nämnda orkester.

Men det är en ytlig analys, skrapar man lite på ytan finns här betydligt fler lager att njuta av. Här finns de isande, black metalminnande, riffen som var en av grundbultarna på senaste Torchbearer-vaxet och stämningarna är så där kusliga som de var när det begav sig med Solar Dawn. Och det här är inget som hänger ihop med att Älvestam komponerat, det är snarare troligt att Stefanovic stått för mycket av komponerandet här, men jag börjar tro att jag hittat en nyckel till vilka musikaliska infall som appellerar sångarens musiksmak.

”Your Demons – Their Angels” är ännu ett hopkok av dessa och ligger tämligen nära min egen smak. Inledningsmastodonten Thrones sätter tonen med tungt smattrande dubbelkaggar som inte hörts sedan Arch Enemys Enemy Within och övergår i en dödskoloss som polska Trauma knappast hade skämts för. Vidare frossar Miseration i långa låtar där det laboreras med så väl black metal som skönsång, men hela tiden i en stabil ram av dödsmetall. Jag kommer inte ifrån det, lite som om Scar Symmetry släppt proggen, inte polerat så mycket och komponerat mer tillsammans. Skrivet utan att på något sätt ta hedern av deras tre finfina plattor.

Lättlyssnat och fläskigt är väl i och för sig inte ord som går så där jättebra hand i hand, men de funkar utmärkt för att beskriva ”Your Demons – Their Angels” liksom det mesta annat Älvestam sätter sitt sigill på och sånginsatsen är förstås utmärkt.

Nu har gruppen skaffat sig en komplett lineup och ett nytt album är planerat fram på vårkanten någon gång. Jag skulle ljuga om jag skrev att jag inte är förväntansfull.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

House of Metal 2013 i bilder
Christian Älvestam – Self 2.0
Miseration (2009-01-01)
Miseration (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


skägget, 2008-09-24 10:52:49 (81.94.69.158)

ooooo... Jag ser också fram emot det... Att spela in den;-)

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner