Joyzine.se


Recension - Live

My Bloody Valentine
Way Out West, Göteborg
2009-08-15
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2009-08-17
Hemsida: myspace.com/mybloodyvalentineEcho and the Bunnymen var inte det enda. De som ansvarar för bokningarna har en fäbless för att boka klassiska, kanske stilbildande band. Nämnda band såg jag på en klubbspelning och det var bara att konstatera att de fortfarande presterar mer än bara godkänt. My Bloody Valentines ”Loveless” är en sådan där klassisk skiva, som jag alltid återkommer till. Jag har inte lyssnat på någonting utöver den, men det räcker gott för mig. Jag har förväntningar, den typen som inte är hälsosamma utan bara leder till besvikelse. Efter Echo väcktes dock mitt hopp om di gamle åter, och hoppas att Kevin Shields visar att han är genialisk.

My Bloody Valentine i Slottsskogen är lika manglande och oljudframkallande som jag hoppats på. Eller inte oljud kanske, eftersom jag faktiskt uppskattar när det gnisslar och distar. Regnet har avtagit och bandet har samlat en rätt stor publik som inte heller verkar ha något emot det, trots att detta kanske är någon av de minst publikfriande spelningar som man kan tänka sig. Musiken tycker jag som sagt låter bra, men det finns ett väldigt stort problem. Sången, var är rösterna någonstans? Speachless istället för Loveless? Okej, på skiva må det vokala ha prioriterats ner och ligga under ett antal ljudlager, men den hörs i alla fall. Här gör den inte ens det, oavsett var jag ställer mig. Kevin Shields mun rör sig, men inget ljud kommer ut.

Som tur är låter musiken ändå bra från scenen, men jag irriterar mig från första stund på problemet ovan och det förstör min upplevelse. För även om jag gillar gitarrmangel i kvadrat väldigt mycket, så var detta inte vad jag förväntade mig. Eftersom ljudteknikerna inte gör någonting åt saken, så får jag anta att bandet faktiskt vill att det ska låta så här. Dovare, djupare och med sång som inte sjungs och inte ens viskas ut. Progressivt kanske, men jag faller föga.

Foto: Erik Lindgren

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2013 enligt Peter Augustinsson
Hultsfredsfestivalen 2013
My Bloody Valentine (2013-01-01)
My Bloody Valentine (2013-06-14)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Magnus, 2009-08-18 08:54:36 (195.67.26.242)

Inte en kommentar på recensionen eller My Bloody Valentine, men till problemet med sången. Jag har varit på flera konserter i år (däribland väldigt stora konserter) där sången har fallit bort näst intill helt. Det har totalt förstört hela spelningar. Aldrig varit med om det innan. Fick tag på den amerikanske ljudteknikern till ett av de större banden efter en spelning och hans resonemang var "well, what the fuck am I supposed to do when there's a 100 db limit". Ja, inte vet jag tänkte jag, sänka resten kanske? Men det låter mest som en dålig bortförklaring av en dålig ljudtekniker. Kan ju vara samma problem här. Dålig ljudtekniker.

Anders, 2009-08-17 22:57:41 (83.253.2.85)

Bra skrivet Alexander. Jag kunde heller inte köpa detta med den obefintliga sången på Shields (tjejen som sjöng hördes lite i alla fall). Gick till och med upp i Telias torn för att hamna i höjd med ljudteknikerna, kanske hörde de något vi andra inte hörde? Men nej, det hördes ingen sång där heller. Och volymen, helt otroligt högt!

E, 2009-08-17 21:24:56 (83.248.139.0)

Håller med, mycket märkligt...

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner