Joyzine.se


Recension - Skiva

Within Temptation
The Unforgiving, 2011
Skivbolag: Gain/Sony Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-03-25
Hemsida: www.within-temptation.com

Tänk så olika man kan se på saker egentligen. I flera intervjuer har holländarna berättat att de funderat både en och två gånger på hur den här skivan kommer att tas emot av deras fans. Att de under skaparprocessen släppte alla hämningar och löpte linan ut med idéer på ett sätt som de aldrig skulle ha gjort tidigare i karriären. ”Då hade de dragit i nödbromsen betydligt tidigare”, som sångerskan Sharon Den Adel så tjusigt uttryckte det. Det låter som om bandet står inför en stor soundförändring.

Men så sätter jag på ”The Unforgiving” och hör en helt vanlig Within Temptation-skiva med allt vad det innebär. Och då ska naturligtvis tilläggas att jag knappast är någon novis utan har lyssnat ganska flitigt på orkesterns skivor ända sedan ”Mother Earth” kom ut för närmare tio år sedan. Att någon skulle sätta sin vältuggade skönsångsmetal i vrångstrupen över den här skivan har jag väldigt, väldigt svårt att se.

Det som förändrats finns snarare i detaljerna. Holländarna har skurit ner på det riktigt bombastiska och episka, det är sant. Men ”The Unforgiving” rymmer fortfarande mer orkestral bombasm och epik än vad genomsnittligt rockband lyckas klämma in på sina skivor över en hel karriär. Disten är aningen mer tillbakadragen för fler välarrangerade refränger, men det är ju en process som Within Temptation gjort till sin under i alla fall de två senaste skivorna.

Frukta således inte. Har ni gillat de tidigare verken kommer ni att gilla ”The Unforgiving” också. Den kanske rent av blir en framtida favorit i diskografin. Within Temptation har nämligen skrivit ett helt gäng med oerhört starka låtar här. De svulstiga arrangemangen och Sharon Den Adels utsökta sång står förstås som vanligt i centrum, men här jobbas det dessutom med hit efter hit. Det är snyggt och dramatiskt på samma gång.

Kronan på verket sätts med A Demon's Fate som paradoxalt nog är en synnerligen klassisk Within Temptation-dänga.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Arvikas vassaste band 2007
Metaltown 2012
Within Temptation (2012-06-15)
Within Temptation (2006-06-15)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner