Joyzine.se


Recension - Skiva

Raison d’être
Metamorphyses, 2006
Skivbolag: Cold Meat
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-10-03
Hemsida: www.raisondetre.se

”Metamorphyses” är karga industrilokaler med högt i tak och förvridna maskiner. Lokaler där fladdermöss härjar om natten och där oplacerbara, men ändå obehagliga dofter klyver luften. Den är övergivna mentalsjukhuskorridorer som skvallrar om flykt och överrumplande död. Den utspelar sig företrädelsevis om natten och i skydd av hotfulla moln och kyliga vindar.

Upplägget är bra. ”Metamorphyses” sägs vara nyckeln till det mänskliga psyket och stundtals smyger sig en kuslig känsla in i låtmaterialet. Det handlar om ljudlandskap där obehag går före harmoni och där mörker på ett självklart sätt raderar ut ljuset. Men Raison d’être har ett problem. ”Metamorphyses” är alldeles för långdragen, enformig, monoton, tråkig. Alla element finns där och flera av de sex spåren inleder lovande, men faller sedan i monotonins lömska käftar.

Jag vet att Peter Andersson, mannen bakom Raison d’être, är kapabel att skapa suggestivt obehag som gräver djupt i det mänskliga sinnet. Det har han gjort förr. Men på ”Metamorphyses” fungerar det inte som vi är vana att höra honom. Han har uppenbart velat dra allt ett steg för långt och då hjälps det inte att han är ypperlig på att skapa de mest häpnadsväckande ljud. Ibland hjälper det inte att vara en god fackman, man måste vara i form för att leverera också.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Raison d’être (2003-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Nihilisten, 2008-08-08 01:48:19 (217.67.86.230)

Jag håller inte riktigt med recensenten här. Snarare är den långa, strukturella kompositionstekniken denna plattas styrka. Poängen är att bygga upp musiken, som en en inre resa, och att så att säga växa med musiken. En mer välförtjänt recension: http://www.anus.com/ tribes/snus/kultur/ musik/raison_d_etre.html

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner